Wat is working hunter bixie stijl?

 

Wat ga je doen 

Tijdens deze rubriek beoordeelt een jury de manier van rijden, eventuele springfouten (balk, weigering), de gehoorzaamheid van jouw pony en het plezier dat jullie hebben in de rubriek. De officiële working hunter rubrieken bestaan uit wee beoordelingsonderdelen; als eerste het parcours en de wijze van rijden daarin. Als het eerste deel foutloos was is er het tweede deel, een rij-presentatie (hierbij hoef je dus niet te springen maar presenteer je je pony). De jury beoordeelt het gereden zijn in het algemeen en er wordt ook gekeken naar gedrag van je pony en conformatie (de bouw van je pony en de beweging van je pony). Voor degene onder jullie die rekenen een leuk vak vinden: Je kunt totaal 100 punten halen: 40 punten voor het parcours, 20 punten voor je stijl en wijze van rijden in het parcours, dan nog 20 punten voor de wijze van rijden tijdens de rij-presentatie en 20 punten voor de conformatie. 

 

Hoe zien de hindernissen eruit 

De hindernissen hebben een natuurlijk karakter. Vaak staan er hekjes of zijvleugels naast en wordt er opvulling gebruikt, zoals bezembakken. Ze zijn vooral leuk en door hun natuurlijke karakter voelen de meeste pony’s zich er vanzelf vertrouwd mee.  

 

Hoe ga je voorbereiden 

Oefen thuis op je eigen niveau, of je nu aan 10 cm meedoet of aan 50 cm. Zorg dat je pony naar je luistert, oefen op overgangen rijden en weet hoe je moet afgroeten. Oh ja, als je wordt begeleid, zorg ook maar vast dat degene die met je meeloopt voldoende conditie heeft! Op de dag zelf is het parcours lopen / verkennen heel belangrijk. Loop van te voren het parcours zo als je het ook wil gaan rijden in plaats van alleen maar even te kijken wat de volgorde van de hindernissen is. Bedenk ook alvast hoe jij jouw presentatie gaat rijden. 

 

Hoe moet de optoming zijn 

Bijna hetzelfde als in de rijrubrieken. Je hoofdstel bruin of zwart met zo min mogelijk bling of kleur. Er mag een martingaal worden gebruikt, mits goed bevestigd. Je mag peesbeschermers gebruiken maar deze moeten af je tijdens je rij-presentatie waarbij je niet springt. Bescherming om de achterbenen mag in allebei de rondes niet. Zelf mag je uiteraard een bodyprotector aan!  

 

In de ring 

Als je de ring binnenkomt stel je jezelf voor bij de jury, de steward neemt dan je nummer op en geeft aan wanneer je mag beginnen. Rij je parcours als een normaal springparcours, hou zoveel mogelijk het zelfde tempo en doe je best om het móóiste foutloze rondje te rijden in plaats van alleen maar een foutloos rondje. Vergeet niet om netjes af te groeten als je klaar bent, ofwel na je parcours, ofwel na je rij-presentatie. . De rijpresentatie is als volgt: mooi recht wegstappen bij de jury naar de hoefslag toe, op de hoefslag rechtsom en een halve ronde draven, halve ronde galop mag, van hand veranderen, op de linkerhand hetzelfde. Dan ga je weer halt houden bij de jury en afgroeten! 

 

Oeps dat ging niet helemaal goed  

Een fout in het parcours betekent meestal dat je jouw rij-presentatie niet mag doen, maar maak toch je parcours zo goed mogelijk af (in Bixie mag je altijd je parcours uitspringen, tenzij de jury dat echt onverantwoord vindt). 

Weigert je pony; haal dan diep adem, pak je ritme weer op en rij overnieuw mooi recht op de hindernis aan.  

Balk eraf; niet omkijken en gewoon verder gaan. Focus je op de rest van je ronde! 

Verkeerd parcours; dan mag je toch je ronde afmaken. 

Gevallen; Wat een pech! Als er niets ergs is gebeurd mag je in overleg met de jury toch je ronde afmaken. 

 

Het allerbelangrijkste 

Beleef vooral heel veel plezier aan je voorbereidingen en op de dag zelf!